Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Præstekonsulent skal undersøge konfirmandforberedelse

Præsternes skal selv sætte ord på behov og ambitioner for forberedelsen af konfirmander i ny undersøgelse i Helsingør Stift.

Stiftsrådet har afsat midler til, at Helsingør Stifts religionspædagogiske konsulent, Pernille Nærvig Petersen, kan lave en kvalitativ undersøgelse af konfirmandforberedelsen. Foto: Kåre Gade

Af Anders Haubart Madsen

En ny undersøgelse skal skabe en bred forståelse af, hvordan præsterne i Helsingør Stift ønsker at arbejde med forberedelsen af konfirmander.

Stiftsrådet har bevilget midler til, at religionspædagogisk konsulent Pernille Nærvig Petersen kan lave en kvalitativ undersøgelse, der har til formål at supplere de allerede eksisterende undersøgelser fra blandt andet Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV).

“Den her undersøgelse tager udgangspunkt i, hvad præsterne med deres egne ord gerne vil med konfirmanderne, og hvad de ønsker af værktøjer til at kunne realisere det. Formålet er at finde ud af, hvordan jeg som religionspædagogisk konsulent bedst kan understøtte præsternes behov,” siger Pernille Nærvig Petersen.

Formål og input

I modsætning til FUV’s rapporter om konfirmandforberedelsen vil undersøgelsen i Helsingør Stift bygge på kvalitative spørgeskemaer og interviews frem for kvantitative besvarelser.

Undersøgelsen indeholder to aspekter:
 
1)      Hvad vil præsterne med konfirmanderne – hvad er formålet med konfirmationsforberedelsen set fra præsternes øjne?
 
2)      Hvilke udfordringer oplever præsterne i forhold til deres undervisning, og hvad vil de gerne have input til fra den religionspædagogiske konsulent?

Undersøgelsen vil blandt andet indeholde spørgsmål om præsternes måde at gribe undervisningen an på, så de religionspædagogiske tilbud kan indrettes til præsternes virkelighed.

Vigtigt med bred viden

Pernille Nærvig Petersen fortæller, at hun længe har indsamlet viden gennem vejledning af enkelte præster. Men hun er glad for, at hun nu får afsat tid til at lave en bredere undersøgelse af arbejdet med konfirmander.

“Vi har alle sammen nogle ideer om, hvad vi som præster går og slås med, men når jeg skal arbejde som konsulent, så er det vigtigt, at jeg har bredden og kan vejlede ud fra en mere systematisk gennemgang af, hvad det er præsterne efterspørger og ønsker.”

Undersøgelsen af konfirmandforberedelsen vil blive foretaget i tre provstier i Helsingør Stift i løbet af efteråret 2017.