Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Provst vil give præsterne rum til teologisk refleksion

“Vi er nødt til at være i dialog med den kultur, vi er en del af," siger Eskil S. Dickmeiss, ny provst i Frederikssund Provsti.

Nutidigt missionshistorie er vigtigt for Eskil S. Dickmeiss, der er ny provst i Federikssund Provsti. Foto: Kåre Gade

Af Kåre Gade

Ora et labora - “Bed og arbejd” - står der over hoveddøren til præstegården i Stenløse.

“Ja, det sætter ligesom dagsordenen for mit nye job, ikke?” smiler Eskil S. Dickmeiss. 

Han flyttede i efteråret ind i den nyrenoverede bolig med sin kone og deres to børn på fire og otte år. Siden 1. november har han været ansat som præst i Stenløse og provst i Frederikssund Provsti med en 50/50-fordeling.

Øjenåbner i Grønland

Selv om den nye provst i Frederikssund Provsti kommer fra et embede som sognepræst lige i nærheden - i Ledøje-Smørum i samme provsti - har han et udsyn med sig, som rækker langt ud over folkekirkens grænser.

Eskil S. Dickmeiss valgte efter endt uddannelse på Det Teologiske Fakultet i København at rejse til Grønland, hvor han i tre år var institutleder på Det Teologiske Institut på Grønlands Universitet. 

“Det var en øjenåbner, som gav mig blik for, hvordan kristendommen sætter sig i forbindelse andre kulturer. Jeg fik lyst til at arbejde med nutidig missionshistorie.”

Teologisk fordybelse i travle præsteliv

Det fik han mulighed for som områdechef hos Danmission med ansvar for Kina, Cambodia og Mongoliet - både Danida-støttede projekter og projekter af mere kirkelig karakter.

Det gav ham erfaring med administration, projektstyring og ikke mindst personaleledelse af de udsendte missionærer.

“Det var spændende at hjælpe med at skabe gode rammer for dem i felten - at opmuntre, inspirere og være bagstopper for de udsendte,” siger han.

Som chef for sine kolleger i Frederikssund Provst tager han både erfaringen fra Danmission og fra sit tidligere sognepræsteembede i brug - og han er ikke i tvivl om, hvad han skal lægge vægt på.

“Det er vigtigt at fastholde, at vi er teologer. Provsten skal sætte den teologiske refleksion på dagsordenen og hjælpe med at skabe plads i de travle præsteliv, så der bliver tid til fordybelse i, hvad kristendom er,” siger Eskil S. Dickmeiss.

Velbesøgt start

Og det gælder i øvrigt både præster og menighedsråd. Eskil S. Dickmeiss glæder sig derfor over en vellykket start på provstiets reformationsfejring - en velbesøgt konference for menighedsrådsmedlemmer, præster og medarbejdere.

“Der var fuldt hus og stor spørgelyst. Det var dejlig at se, at så mange mødte op og greb muligheden for en samtale om det, det hele handler om."

Kollegialitet, inspiration og erfaringsudveksling

I Ledøje-Smørum havde han glæde af samarbejdet med to-tre præstekolleger. Det er ikke alle provstiets præster beskåret - især i Hornsherreds landsogne er der mange alenepræster. Derfor er den nye provst optaget af at sætte fokus på kollegialitet.

“Jeg vil gerne skabe gode rammer for inspiration og erfaringsudveksling, for eksempel i form af prædikenværksteder, hvor vi kan give hinanden med- og modspil. Det handler ikke om at ride egne kæpheste eller jorde hinanden, men om at skabe en kultur, hvor man føler sig tryg ved at dele erfaringer.”

“Jeg vil også gerne slå til lyd for fælles projekter på tværs af sognene, i stedet for at vi laver parallelle tilbud. Jeg vil i det hele taget gerne inspirere menighedsråd og præster til at samvirke. Hvis vi ser mere overordnet på tingene - som fælles ansvar og fælles opgaver - kan vi få mere ud af vores ressourcer.”

Tradition og dialog

Når DR’s nye dramaserie “Herrens veje” har premiere i efteråret 2017, er det kirken og præstegården i Stenløse, der danner rammen om hovedpersonernes liv. 

“Vi var ude og se kulisserne i studiet i aftes. Det var interessant. Indvendig er det et helt andet hus - mere gammeldags, med mønstrede tapeter, så det passer bedre til seriens præstebillede.”

Ligesom han ikke kunne genkende sin præstegård, forudser han, at mange præster ikke vil kunne genkende sig selv i tv-seriens præsteportræt. 

Rundet af præsteslægt

Alligevel ser han frem til at få et blik udefra på folkekirken. Serien handler om en præsteslægt, og sådan en er Eskil S. Dickmeiss selv rundet af: Hans far var domprovst i Odense, hans farfar provst i Hørsholm og morfar præst på Østerbro.

“Så er der en fare for, at man bliver blind for koderne. Stod det til mig, skulle vi kun have traditionelle gudstjenester. Traditionen rummer en forbundethed med dem, der var her før, og minder om, at vi er en del af en historie, som er meget større end os selv,” siger han.

“Men fra Danmission ved jeg, at vi er nødt til at være i dialog med den kultur, vi er en del af. Det er mig, der er den mærkelige - ikke dem, der ikke kender salmerne.”